2 retete cu ciuperci cu care poti sa inlocuiesti carnea.

Egiptenii credeau ca sunt un dar oferit de zeul Osiris, cei din Roma antica credeau ca provin de la fulgerul aruncat de Jupiter in timpul furtunilor iar in China apar scrieri despre ciuperci inca din timpul dinastiei Chow, fiind folosite atat ca aliment dar si medicament. Daruri ale zeilor sau creatiile diavolului, ciupercile au starnit intotdeauna pofta gurmanzilor.

retete ciuperci slabeste sanatos doina iosif

Oricare ar fi istoria si povestea lor, trebuie sa consumam ciuperci in cantitate mai mare, fiind o sursa excelenta de proteina vegetala, usor digerabila.

Alimentul- minune are beneficii pentru vegetarieni si vegani, in curele de slabire, in tratarea depresiei si a anxietatii. Trebuie consumate proaspete ( crude in salate, usor inabusite sau adaugate in supe, fripturi) sau uscate.

Doua sau trei ciuperci mici ofera tot necesarul  de vitamina B12 pentru intreaga zi, care este vital pentru vegetarieni, cu atat mai mult pentru vegani.

Iata si doua retete cu ciuperci:

Ciuperci cu spaghete

300g ciuperci

2 cepe

500 g spaghete integrale

1 cana de suc de rosii

5 linguri de ulei de masline

Spaghetele se pun la fiert in apa care clocoteste si se fierb 8-10 minute. Se strecoara si se clatesc cu apa rece pentru a nu lipi si se pun pe un platou. Ciupecile se inabusa cu ceapa in ulei cu putina apa, dupa care se presara deasupra spaghetelor. Deasupra lor se toarna sucul  de rosii.

Rulada cu ciuperci

pentru aluat: 400 g faina de secara, 2-3 linguri de ulei, drojdie cat o nuca, un praf de sare , apa calda.

pentru umplutura : 300 g de ciuperci, 3 cepe, 1 legatura de patrunjel verde, o lingura de ulei.

Drojdia se dizolva cu sarea in putina apa calduta. Se lasa 15 minute. Intr-un vas, se pun faina, uleiul, drojdia dizolvata si se adauga apa cat sa rezulte o coca elastica, care se desprinde usor de pe mana. Se framanta bine si se lasa la crescut cca. o jumatate de ora.

Ciupercile se taie feliute subtiri si se fierb 10 minute apoi se calesc cu ceapa si uleiul.

Din coca se intinde o foaie cat tava aragazului. Se aseaza in tava si se da la cuptor, incalzit dinainte, pentru 5 minute. Se scoate de la cuptor, se presara peste foaie ciupercile si patrunjelul tocat  marunt. Se ruleaza usor. Se da din nou la cuptor si se lasa la rumenit usor cca. 30 minute.

 Stiati ca ciupercile ajuta la mentinerea greutatii?

Carnea inlocuita cu ciuperci ajuta la slabit. Acestea din urma au mai putine calorii, mai putine grasimi si mai putin sodiu – trei factori care contribuie la scaderea in greutate.

Voi cum consumati ciupercile si ce retete sanatoase stiti?
Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Un răspuns

  1. Iata o reteta cu ciuperci pe care eu o iubesc:
    500 g ciuperci (pleurotus si champignion)
    500 g spanac tanar
    2 catei de usturoi
    sare
    piper
    ulei de masline

    Usturoiul feliat se caleste in ulei pana devine crocant. Se adauga ciupercile si se lasa la foc mic pana scade apa pe care acestea o lasa. Apoi adaugam spanacul, sarea si piperul si lasam pe foc doar atat cat sa se inmoaie foarte putin.
    Gustosenia obtinuta se poate servi cu mamaliguta sau cu paste integrale – dupa gust. 🙂
    Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *