Alimentația potrivită înainte și după antrenament

Așa cum știm deja, nutriția este un aspect extrem de important din toate punctele de vedere. Combinată cu antrenamente potrivite, poate genera chiar rezultate fantastice atât în ceea ce privește mecanismele organismului, dar și forma fizică.

Cu siguranță, este de preferat o alimentație adecvată pe tot parcursul zilei. Însă, pentru persoanele active și pentru cele care se antrenează constant, alimentația înainte și după antrenament devine crucială.
Înainte de toate, este foarte important să corelăm aceste mese sau gustări cu obiectivul nostru principal. Totodată, este bine să ținem cont de cantitatea acestora și de timpul de absorbție al alimentelor, pentru a putea utiliza energia generată.

Înainte de antrenament, se pot recomanda fructele ca sursa de carbohidrați, cu aproximativ 30 de minute, chiar o ora înainte de antrenament. Dacă preferăm un carbohidrat complex, putem opta pentru fulgi de ovăz cu lapte de migdale, cu aproximativ o ora, o ora jumătate înainte de antrenament. Având un timp de digestie mai mare, aceștia ne vor elibera treptat energia pentru a duce antrenamentul la bun sfârșit. În cazul în care ne referim la o masă mai consistenta, o sursa de proteină sănătoasă, împreuna cu un carbohidrat complex poate reprezenta o soluție potrivită. Spre exemplu, un iaurt grecesc cu fulgi de ovăz și o mână de afine. Sau chiar o porție de piept de curcan acompaniată de o salată mare de legume.
După antrenament, scopul nostru este sa ne refacem energia, să accelerăm procesul de recuperare și să ne aducem corpul într-o stare anabolică. Acest lucru se realizează printr-un aport de carbohidrat și proteină (da, în această ordine). Carbohidratul este extrem de important pentru refacerea resurselor de glicogen din mușchi și se recomandă a fi un carbohidrat simplu (un fruct dulce, spre exemplu). Proteina este necesară pentru a accelera procesul de recuperare musculară și totodată pentru a intra în starea anabolica și recomandate sunt undeva pe la 20-30 de grame de proteina ușor asimilabila (concentrat sau izolat proteic, o carne foarte slabă, aminoacizi etc.).

Evident, este indicat sa folosim cele mai bune surse disponibile, în cazul oricărui aliment. Disciplina și organizarea ne vor oferi, cu siguranță, rezultate vizibile și durabile. Așa că vă urez spor la antrenament!

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *