În sfârșit a venit vara! Din punctul meu de vedere, cel mai frumos anotimp pentru că ziua e mai lungă și avem timp să ne atingem toate obiectivele din programul zilnic. Mâncarea este mai ușoară, formată în general din salate, supe/ creme și de ce nu, înghețată.
Cantitatea de alimente consumată pe timpul călduros este mult redusă și uneori pofta de mâncare ne scade complet. Bineînțeles că nu trebuie să uităm că hrana este necesară și nu trebuie să sărim peste mese. Frecvența meselor trebuie să rămână aceeași: trei mese principale și două gustări, numai că pe timpul verii este recomandat să folosim alimente care ne hidratează și ne hrănesc deopotrivă, asigurându-ne astfel necesarul zilnic de nutrienți.
Organismul are putere de adaptare și se poate obișnui și fără mâncare dar nu este sănătos mai ales atunci când natura este extraordinar de ofertantă cu o paletă bogată de fructe și legume.
Salatele pot fi îmbogățite cu semințe (de susan, dovleac și floarea soarelui, alune de pădure, nuci) și condimente (oțet, sare, piper, busuioc, scorțișoară, chimion, mărar, usturoi, ghimbir, oregano, pătrunjel, rozmarin, turmeric, cimbru, nucșoară, etc), putând astfel să obținem un gust diferit de fiecare dată și să nu ne plictisim (niciodată!). Salatele înseamnă hrană vie și nu ar trebui să lipsească în nicio zi din viața noastră.
Dacă ar fi să vă dau un exemplu din viața mea, așa îmi încep eu ziua, cu “hrană vie” (legume sau fructe). Desigur, acestea sunt combinate cu ceva: brânză sau carne cu legume, fructele cu iaurt și cereale.
Supele/ cremele pot fi consumate atât la masa de prânz dar și la cină. Sunt și hrănitoare și răcoritoare. Știu câteva rețete grozave și mă gândesc să le împărtășesc cu voi pe site: supa de castravete cu mentă este una dintre ele.
În sezonul călduros organismul are nevoie de alimente ușor digerabile. Tocmai de aceea carnea sau combinațiile mai greu de digerat sunt recomandate seara, atunci când temperatura a mai scăzut.
Carnea ar fi de preferat să fie preparată la cuptor sau fiartă și să fie însoțită de multe legume. Eu recomand peștele de apă rece, carne slabă de miel, rață, pui, curcan. Nu recomand peștele crud, cârnații, mezelurile, carnea la conservă, cremvurștii. La fel, nu recomand legumele la conservă. Dacă nu este o legumă de sezon și ți-o dorești, mai sănătoasă este varianta congelată.
Legume și fructe cu conținut mare de apă și fibre:
- Castravetele
- Varza
- Roșiile
- Dovleceii
- Salata verde
- Ardei gras
- Andivele
- Broccoli
- Conopida
- Morcovii
*****************
- Pepenele
- Strugurii
- Căpșunile
- Fructele de pădure
- Merele
- Portocalele
- Lămâile
- Perele
- Mango
- Papaya
Poftă bună la… hidratare!