Cat de repede „iti iesi din forma”?

Iti propui sa te antrenezi si sa atingi forma de fitness dorita, iar dupa un timp petrecut cu activitati sportive si mai multe antrenamente atent planificate, chiar reusesti. Felicitari!!! Daca ai ajuns pana aici, meriti felicitari.

Din „forma” iti iesi insa mai repede decat crezi. Americanii au chiar o vorba sfanta „use it or lose it” 🙂

Antrenamentul este un ciclu permanent care cuprinde si perioade de relaxare, repaus si refacere musculara, dar acel repaus nu trebuie sa fie foarte mare. De exemplu, dupa 6-7 zile fara antrenament apar primele semne de pierdere a tonusului muscular. Stiu ca nu este corect dar asta se intampla 🙂

Poate parea surprinzator, dar vei fi in forma in primele zile de pauza. Atunci cand te antrenezi mult esti si obosit, asa ca o pauza de doua-trei zile permite organismului sa se refaca si sa stocheze energie pentru urmatoarele antrenamente. Cu toate acestea, dupa doua saptamani de pauza, avantajele unei refaceri indelungi incep sa fie intrecute de dezavantajele iesirii din forma. Oamenii de stiinta considera ca o pauza de 3-4 saptamani iti va reduce forma sportiva cu aproximativ 5%.

Unii oameni de stiinta sunt de parere ca dupa 3 luni de pauza totala, e posibil sa ai nevoie de inca trei luni pentru a reveni la forma anterioara. Totusi depinde foarte mult si de nivelul de antrenament la care erai in momentul cand ai intrerupt antrenamentele.

Cum sa reduci efectele pauzei de sport?

In vacanta, atunci cand suntem departe de sala de sport si avem un alt program putem sa ne mentinem prin plimbari prelungite si de ce nu prin executarea catorva plankuri. Daca ne sfiim sa le facem direct pe plaja (este divin si va incurajez sa experimentati) ne ramane camera de hotel cu toata discretia necesara. Cateva minute de plank ne mentin in forma pana cand ne reluam activitatea  obisnuita.

Plank in vacanta si ramai in forma!
Plank in vacanta si ramai in forma!

La polul opus este situatia cand, din dorinta de a mentine acea stare „fit”, nu mai iesim din sala si facem antrenamente chinuitoare si lungi. Nu recomand. Nu trebuie sa cadem in extreme, dar pentru o stare generala buna si corp tonifiat trebuie sa avem consecventa in antrenamente. Asa cum spun de fiecare data, echilibrul este cheia succesului pentru un corp FIT.

Interesant de stiut ca daca scazi frecventa sau durata antrenamentelor, dar pastrezi aceeasi intensitate, capacitatea aeroba poate fi mentinuta timp de 15 saptamani. Important de retinut este ca daca intensitatea antrenamentelor este mai mica, dar frecventa si durata lor ramane constanta, forma ta sportiva se va prabusi. Asadar, intensitatea este cheia succesului cand mergi la antrenament.

Si nu uitati – starea fizica buna este prima cerinta a fericirii 🙂

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *