Cercul suport pentru cei care vor să slăbească

Am întâlnit foarte multe situații și mi s-a cerut ajutorul pentru a pierde rapid multe kilograme.  Dacă nu ai fost niciodată în situația asta, sigur cunoști pe cineva care se confruntă cu această problemă. Și crede-mă, este o problemă!

Acest proces al pierderii kilogramelor este un drum lung, anevoios și bogat în surprize.  Primul pas este acela de acceptare a situației.  Al doilea pas este decizia de a face ceva în acest sens, după care urmează pasul trei, pasul patru… pasul o mie.

Dacă nu te regăsești în această postură, a unei persoane cu multe kilograme, nu-i judeca pe cei care sunt în această situație pentru că nu trăiești viața lor.  Nu ai niciun drept să judeci pe nimeni pentru nimic.  Unii se simt bine în pielea lor, alții nu și se luptă pentru a face schimbări.  În loc să judeci mai bine înveți să-ți oferi suportul, să fii un sprijin, să întinzi o mână celor care au nevoie de asta.

De cele mai multe ori odată cu decizia de a face ceva, o schimbare în viața noastră pentru a scăpa de kilogramele în plus, în afară de programul foarte încărcat și propriile dorințe, ne lovim de așa-numitul cerc suport pe care îl avem în jurul nostru fiecare dintre noi.  Membrii familiei sunt în primul rând al cercului de suport și ei ar trebui să dedice timp și sprijin pentru a-l ajuta pe cel care are nevoie moral de ei.

Într-un astfel de caz, să oferi suport real însemnă să adopți același stil de viață, să nu-l tentezi cu alimente „interzise” spunându-i în același timp „Haide, o dată nu se pune!”, „Tocmai pe mine mă refuzi?” și exemplele pot continua.  Ne putem oferi ajutorul susținându-l în bucătărie, în sala de sport, spunându-i că succesul se obține cu pași mici, că-i ești alături, că se poate baza pe tine. Pentru că are nevoie să știe că se poate baza pe cineva, deși cea mai mare luptă este chiar cu el însuși.

Ai discutat vreodată cu o persoană care se află în plin proces de slăbire, să știi cu ce se confruntă cu adevărat? Cum rezistă tentațiilor? De câte ori a simțit foame? Cum s-a izolat de societate? Cum i-a scăzut încrederea de sine sau și mai rău, poate a avut probleme la job din cauza aspectului fizic?  Acestea sunt într-adevăr problemele de care se lovește.

Dacă nu ai trăit experiența pe care am descris-o, gândește-te de două ori atunci când vezi pe cineva care ar avea nevoie de suport.  Rata obezității este, din păcate, în plină creștere și sunt foarte îngrijorată de numărul mare al copiilor supraponderali.  Cu ei este și mai greu pentru că ei sunt brutal de sinceri și pot fi răniți foarte ușor de către colegi, auzind că sunt numiți „grasul”, „umflatul” sau în alte moduri jignitoare.  Pot trăi experiențe foarte traumatizante, care să-i urmărească toată viața și să fie startul unui lung șir de eșecuri.

În familie toți ar trebui să urmeze aceleași reguli de alimentație și de sport pentru că acesta ar fi sprijinul de care are nevoie cineva în cauză.

Cum ar fi un copil supraponderal să primească la masă salată de varză, iar ceilalți membri ai familiei să mănânce burger, spre exemplu? Aceeași situație poți să ți-o imaginezi și între adulți.  Ca să slăbești nu trebuie să mănânci numai o dată pe zi și atunci frunze de spanac iar pentru sală să-ți găsești mereu scuze.

Cei care mă cunosc știu că susțin scăderea în greutate prin mese regulate (minim trei principale și două gustări) și consider că sportul trebuie făcut cu consecvență, nefiind o activitate sezonieră.

Dacă te afli în tabăra cealaltă, a persoanelor care vor să piardă în greutate și te găsești într-un proces de slăbire, un sfat ar fi să vorbești sincer cu familia și prietenii și să le spui exact felul cum dorești să te ajute și transformați susținerea distructivă în susținere constructivă.

Fa o listă cu ceea ce dorești ca ei să spună, să facă și cu alimentele pe care dorești să le consumi.  Ți-ar fi de folos dacă cei din familie ar ține gustările „nepermise” în afara razei tale vizuale dar asta ar putea să te facă ca să te simți exclus.

Tu ești singura persoană care poți rezolva asta cu motivație, cu un plan bine pus la punct, cu acțiune și cu atitudine de învingător.  Nu lăsa pe nimeni să te trateze ca pe un copil.  Reușita stă în mâinile tale!

 

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *