Cui ii e frica de carbohidrati? Cui nu?!
Cui ii e frica de carbohidrati? Intreaga lume sufera de “carbofobie”, adica frica de carbohidrati. Acestia ingrasa, dauneaza grav sanatatii si siluetei, trebuie evitati – iata ce auzim si citim atat de des despre acestia.
Sunt carbohidratii „dusmanii” alimentatiei noastre?
Carbohidratii sunt elementul fundamental al unei diete sanatoase, cu conditia sa-i alegi pe cei „buni”. Cand incepi sa intelegi care sunt deosebirile dintre diversele tipuri, poti sa alegi si sa-ti adaptezi alimentatia in functie de adevaratele tale nevoi.
In mod clar putem sa ii clasificam in doua categorii:
– simpli si complecsi
– rapizi si lenti.
Fiecare categorie are plusurile si minusurile sale.
Carbohidrati simpli si complecsi
In prima categorie intra alimentele de tip „junk food”, care vin cu un aport bogat caloric dar foarte redus din punct de vedere nutritiv, al unei alimentatii sanatoase. Primul aici mentionat fiind zaharul.
Carbohidratii complecsi sunt bogati nutritiv, inclusiv fibre. Acestia se gasesc in cereale integrale, fasole, fructe si legume.
Carbohidrati rapizi si lenti
Aceasta clasificare ii grupeaza in functie de efectul pe care il au asupra nivelului de zahar in sange sau cum este mai des intalnit „indice glicemic”. Indicele glicemic ne arata cat de rapid este transformat un aliment in glucoza din sangele tau. Glucoza are 100 de puncte iar alimentele incluse in acest indice sunt evaluate numeric. Alimentele cu indice glicemic ridicat provoaca secretia rapida de insulina, urmata de o scadere brusca a nivelului glicemiei si o scadere tot atat de brusca a energiei.
Alimentele cu indice glicemic redus determina o descarcare lenta dar sustinuta de insulina, asigurand energie pe termen lung . Aceste alimente te pot ajuta sa tii sub control greutatea corporala 🙂 , apetitul, pentru controlul glicemiei in cazul celor afectati de diabet sau cei care vor sa previna aparitia diabetului.
Carbohidrati cu indice glicemic redus (sub 55)
– suc de mere, morcovi, ananas, grapefruit, merisor
– spaghete din grau integral
– paine neagra de secara, paine neagra integrala
– orez cu bobul lung
– fructe de padure, visine, prune, grepfrut, piersici, banane, caise, mere, pere, struguri, portocale, kiwi
– fasole uscata, fasole neagra, linte, mazare, supa de rosii, cartofi dulci.
Carbohidrati cu indice glicemic moderat ( intre 55 si 69)
– orez brun, orez alb
– porumb dulce
– arpacas
– cuscus
– paine de secara, paine integrala
– mango, papaya, caise la conserva, piersici la conserva, stafide, ananas
– supa de fasole neagra
– supa de linte
– sfecla
Carbohidrati cu indice glicemic ridicat ( peste 70)
– paine alba
– fulgi de ovaz, fulgi de cereale pentru micul dejun
– biscuiti graham, saratele, gogosi, briose, prajituri si biscuiti cu orez, fulgi de porumb, covrigi
– morcovi, cartofi
– chips-uri
– miere
Tineti minte ca cel mai important aspect cand vine vorba despre un stil de viata sanatos este “moderatie”
In urmatorul articol, o lista completa care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia voastra.
Sanatatea se invata 🙂