Toti bucatarii mari recunosc ca mancarea are cu adevarat gust daca ii adaugi cateva plante aromatice. Dar nu e asa usor sa le combini, daca nu ai studiat asta. M-am gandit sa va ajut cu cateva sfaturi despre cum se folosesc condimentele.
Condimentele si plantele dau un gust bun fara sa contribuie cu valori calorice si sunt permise in orice plan alimentar. Acestea se folosesc atat proaspete cat si uscate. Foloseste cantitate dubla atunci cand sunt proaspete.
Iata o lista cu condimente si cum pot fi folosite:
- carne de vita: dafin, arpagic, usturoi, maghiran, cimbru.
- carne de pasare: usturoi, oregano, rozmarin, salvie.
- carne de miel: usturoi, maghiran, menta, oregano, rozmarin, salvie, cimbru.
- carne de porc: coriandru, chimion, ghimbir, salvie.
- fructe de mare: marar, chimen, tarhon, patrunjel.
- paste: busuioc, oregano, chimen, usturoi, boia, patrunjel, salvie.
- orez: maghiran, patrunjel, tarhon, sofran.
- cartofi: arpagic, usturoi, boia, patrunjel, rozmarin.
- fructe: scortisoara, cuisoare, ghimbir, menta
- salate: busuioc, arpagic, marar, maghiran, menta, oregano, patrunjel, tarhon.
Stiati ca in trecut pretioasele mirodenii erau si prilej de lauda la ospete, confirmand bunastarea si gusturile alese ale gazdei? Ele erau accesibile, desigur, numai celor instariti. Se pare ca piperul era cel mai scump, ceea ce a dus la aparitia expresiei „scump ca piperul”.
Folositi-le cu incredere pentru ca ele reprezinta secretul mancarurilor gustoase.
Savurati viata, este delicioasa 🙂