De la un deceniu la altul arta culinara a luat avant si a devenit mai variata si mai bogata in retete si combinatii alimentare. Noi suntem legati emotional de mancare. Bunicile ne pregateau placinte si prajituri de casa, delicioase, din dragoste. Mamele noastre ne pregateau mancarurile noastre favorite, cu multa grija si dragoste. Noi preparam mancaruri pentru persoanele dragi din viata, tot din dragoste. Toate aceste amintiri cu „gust bun” raman in vietile noastre si ne bucuram de ele permanent sau ocazional.
Noi, ca popor, iubim mancarea si toate evenimentele din viata noastra graviteaza in jurul meselor intinse si stropite cu alcool din belsug, fara sa ne gandim ca organismul nostru supus unui proces de digestie extrem de greoi. Da, a invatat sa se „descurce” in orice situatie si cu orice aliment ii oferim iar cand gresim ne transmite si semnale. Oboseala, balonarea, constipatia sunt rezultatele alegerilor pe care le facem.
Natura a creat cel mai performant produs al ei, OMUL. O „masina” cu garantie pe viata, iar viata trebuie sa fie lunga si de calitate. Nu trebuie sa ignoram acele semnale transmise de corpul nostru atunci cand gresim. Daca ne imbolnavim , am gresit. Daca ne ingrasam/slabim brusc, am gresit. Daca am gresit in alegeri nu trebuie sa ne pedepsim corpul. Trebuie sa-l iubim, sa-l respectam si sa avem grija de el.
Avem la dispozitie toate „parghiile” necesare pentru a ne intretine corpul corespunzator: mancare, ganduri, aer, apa si sport.
Mancarea. Corpul nostru adora combinatiile simple. Digestia este influientata de alimentele cu timpul de digestie cel mai mare ( alimentele au timpi de digestie diferiti). Exemplu: daca la o masa avem legume ( timpi de digestie 2 ore) cu carne (timpi de digestie 6 ore) iar ca desrt mar (timpi de digestie 30 minute – o ora), alimentele vor sta in stomac 6 ore, dar acestea vor fi fermentate. Toate acestea vor cauza balonari, constipatie, depuneri de grasime.
Gandurile. Gandurile pozitive si negative ne influienteaza viata si suntem responsabili pentru asta. Gresim dar avem si seccese, deci sa ne bucuram de ele. Avem nevoie sa muncim, atat pentru a evita grijile financiare dar si pentru a ne folosi abilitatile cu care am fost dotati si le-am dezvoltat in ani de studii si munca. Aven nevoie sa minimalizam problemele cu care ne confruntam, nu sa le dam dimensiuni gigantice. Avem nevoie de dragoste in viata noastra, dragoste pura, neconditionata. Avem nevoie sa iubim si sa iertam. Avem nevoie sa fim mai buni si deschisi cu cei din jur. Nu pierdem nimic, dimpotriva castigam. Asa cum spun mereu, sa zambim. Este un accesoriu gratuit si se asorteaza cu oricine.
Aer. Aerul ocupa primul loc in intretinerea vietii. Calitatea aerului este la fel de importanta. Viata moderna ne ofera foarte multe solutii pentru filtrarea aerului, pentru o calitate mai buna dar nu trebuie sa ignoram si o metoda foarte veche, cu filtre foarte puternice de purificare a aerului din jurul nostru, plantele la ghiveci. Iate cateva plante care pe langa decor contribuie la calitatea aerului din incaperile noastre: orhidea, feriga, philodendronul, pothos, anthurium. Nu uitati de aerisitul regulat si temeinic. Aerul din locuinte, birouri neaerisite devine un mediu necorespunzator, chiar nociv. Aerul nesanatos poate fi o cauza a oboselii premature (lipsa de oxigen), indispozitie, nervozitate, anxietate, insomnie, depresie.
Apa. Dupa aer, apa ocupa locul doi ca importanta pentru viata. Reactiile chimice din corp se desfasoara in prezenta apei, regleaza temperatura corpului, reprezinta 83% din continutul sangelui, inlatura deseurile, reprezinta 75% din continutul creierului, contribuie la transformarea alimentelor in energie, reprezinta 75% din muschi etc.
Cu totii vrem sa traim cat mai mult si bine posibil. Cu totii stim ca trebuie sa consumam 2 litri de apa pe zi. Folosim apa pentru a ne curata corpul pe exterior. Apa ne poate curata si pe interior, mai ales daca apa este si alcalina. Apa alcalina nu are valoare nutritionala si nu este medicament dar are uimitoarea capacitate de a neutraliza si lichefia deseurile acide pentru a putea fi eliminate din organism, pastrand alcalinitatea acestuia, deci sanatatea si starea de bine.
Nu uitati, sanatatea este cea mai pretioasa comoara si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o mentine la cote maxime.
Despre sport , in articolul urmator 🙂