Istoria zaharului si efectele lui asupra organismului.

In ultima vreme zaharul a devenit un aliment foarte controversat fiind numit de foarte multi specialisti din medicina si nutritie  „moartea alba”. Desigur, vorbim de zaharul alb, rafinat, procesat industrial. M-am gandit ca nu ar fi rau sa va aduc la cunostinta istoria zaharului si mai ales efectele lui asupra organismului.

De cateva secole a aparut si sub forma de zaharoza rafinata, dar… haideti sa parcurgem impreuna un scurt istoric al zaharului.

– in jurul anului 600 i.Hr., in India,  apare prima mentiune despre zahar.

– Alexandru cel Mare , in incercarea lui de a cuceri India din anul 325  i.Hr. revine  in Grecia cu „sarea indiana” sau ” mierea fara de albine”. La vremea aceea era folosit numai in scop terapeutic.

– in anul 600 d.Hr., persii au reusit rafinarea sucului de trestie de zahar in forma solida. Scriitorul Dioscorides, denumeste noul produs Saccharum , inspirat din termenul sanscrit „sharkara” care inseamna nisip.

– in Europa ajunge in jurul anului 1320, adus de cruciati, si este numit „noul condiment”. Fiind considerat un produs de lux avea un pret foarte mare.

– in timpul blocadei impusa de britanici pentru francezi, Napoleon decide sa foloseasca sfecla ca sursa alternativa a zaharului.

– 1874 este anul in care britanicii elimina taxele foarte mari din comertul cu zahar iar „aurul alb” devine un produs de larg consum.

– in 1874 consumul de zahar pentru o persoana era de 8 kg/an iar in prezent este de 80kg/an tot pentru o persoana. Chiar si unele alimente pe care noi le consideram sarate, contin zahar 🙂

Zaharul creaza dependenta la fel ca cea de tutun, alcool sau stupefiante, actionand la nivelul creierului prin eliberarea unor substante opioide care ofera o senzatie de placere.

Iata numai cateva din efecte negative ale zaharului asupra organismului:

  • afecteaza concentratiile de colesterol cu densitate mare .
  • influienteaza obezitatea.
  • priveaza organismul de importante vitamine din complexul B.
  • sistemul imunitar este partial inadecvat cateva ore dupa consulul de zahar.
  • tulburari circulatorii si boli cardiace.
  • o serie de alte boli cum ar fi reumatismul, cancerul, scleroza multipla, tulburarile hormonale sunt numai cateva din bolile asociate consumului de zahar.

Cum ne ferim de produsele care contin zahar ascuns?

Metoda este una simpla – la 100 de grame de produs daca pe eticheta sunt trecute mai mult de 15 grame din zaharuri totale, atunci insemna ca respectivul produs contine cantităti importante de zahar ascuns.

Zaharul este intalnit in foarte multe surse naturale cum ar fi: curmale, smochine, mere, miere, castane, fistic, etc.

Stiati ca zaharul imbatraneste?

Nu este un mit, zaharul chiar accelereaza procesul de imbatranire. Si nu doar cel fizic, ci si cel cognitiv – zaharul iti afecteaza memoria si capacitatea de concentrare.

Care este solutia?

La inceput, zaharul a fost folosit pe post de CONDIMENT. La fel cum e folosita sarea. Hai sa ne imaginam ca mancam un pumn de sare. Nu e prea placut, nu?  La fel ca in foarte multe alte cazuri, abuzul iti face rau, nu consumul in sine.
despre zahar doina iosif, istoria zaharului
Daca tratezi zaharul ca pe orice condiment, il poti transforma din dusman in prieten.  Sanatatea se invata 😉
Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
LinkedIn