Notiunea de “post “vine din greaca “askesis” (asceza) si inseamna “exercitiu”. Acesta presupune “ o angajare pentru disciplina sufleteasca si trupeasca, este ca un fel de gimnastica a sufletului si a trupului”, dupa cum sustinea, intr-un interviu, Parintele Teofil de la Manastirea Brancoveanu.
Postul (nu) ingrasa?!
Bun prilej pentru detoxifiere, acesta este binevenit in oricare perioada a anului, spun specialistii. In perioada postului trebuie doar sa ne informam corect pentru a ne putea hrani corespunzator.
Ce consumam in perioada de post, pe scurt?
Nu trebuie sa ne infometam pana la epuizare, trebuie sa avem grija cum combinam alimentele si sa diversificam meniul zilnic.
10 alimente pe care sa le consumi:
- Ciuperci
- Leguminoase; fasole, linte, mazare.
- Quinoa, amaranth, mei, hrisca, ovaz.
- Oleaginoase; migdale, nuci alune, seminte de dovleac , seminte de floarea soarelui, canepa.
- Legume proaspete de sezon.
- Paine si paste integrale.
- Polen.
- Laptisor de matca.
- Masline.
- Fructe proaspete.
10 alimente de evitat:
- Pate vegetal.
- Chiftelute, snitele de soia.
- Mezeluri de post.
- Paine alba.
- Cartofi prajiti.
- Margarina.
- Supele instant.
- Gogosi, covrigei, stiksuri, cornulete.
- Napolitane, biscuiti.
- Sosuri, maioneza kethup.
Odata ce postul s-a incheiat insa, ne napustim cu furie asupra sarmalelor, piftiei, slaninei, soricilor si caltabosilor, fara sa ne gandim la consecinte. Comportamentul ne este ilustrat cum nu se poate mai bine de statisticile apelurilor telefonice primite la 112 – Serviciul de Ambulanta, unde, in perioada sarbatorilor „explodeaza” cazurile de afectiuni digestive. Cumpatare – acesta este cuvantul de ordine pe care ar trebui sa nu-l uitam niciodata!
Si inca ceva: „mancarea nu te face spiritual, insa daca esti spiritual, obiceiurile culinare ti se vor schimba!” – Osho, Echilibrul Corp – Minte
Sunt la un telefon distanta, daca aveti nevoie de sfaturi pentru perioada postului. Sanatatea se invata!