Reguli de alimentație pentru sărbători

Sărbătorile de iarnă vin cu foarte multe surprize, cadouri, mâncăruri bune, băuturi fine, petreceri, activități recreative. Vin cu alt ritm de viață.  Te-ai pregătit pentru sărbătorile de iarnă?

Indiferent de vârstă, sărbătorile de iarnă ne aduc foarte multe provocări din punct de vedere gastronomic.  Cultura noastră este bogată și amestecată iar mâncărurile noastre tradiționale sunt foarte, foarte bune și foarte, foarte grele.  Ce o să facem acum? Să renunțăm la ele? Nu, le vom consuma dar cu moderație și combinate cât mai simplu.

Îți poți permite orice, dar cu măsură iar aceasta este o regulă de aur pentru orice vârstă.

Noi ca popor acordăm o atenție specială mâncării.  Toate evenimentele noastre de viață se sărbătoresc cu mâncare, ceea ce nu este neapărat rău dacă am dezvolta o obsesie pentru calitate și nu cantitate.

Pe fiecare dintre noi viața ne bucură diferit. Tocmai de aceea, m-am gândit să dau câteva exemple pentru mesele de crăciun.

Indiferent ce alegeți să consumați, micul dejul îl recomand a fi compus fie din carne, fie din brânză, dar în niciun caz combinate și asta nu numai de crăciun, ci pe tot parcursul anului.  Acum de crăciun, sunt foarte multe specialități preparate din carne cum ar fi tobă, lebăr, caltaboș, cârnați, piftie.  Dacă alegeți din acestea, asezonați-le cu legume, nu cu pâine.  Micul dejun ideal pentru mine în perioada sărbătorilor reprezintă o felie de cozonac și o cană cu lapte cald.

Prima gustare ar fi tocmai potrivită pentru fructe.

Masa de prânz: o ciorbiță/ supă și un fel principal care poate fi: sarmale (de preferat fără smântână dar cu ardei iute) sau friptură cu garnitură.  Pentru a nu îngreuna masa de prânz, este recomandat să folosim aperitivele la micul dejun iar masa de prânz să rămână cât mai ușor de digerat.  De ce fac o astfel de recomandare? Pentru că în general mesele de crăciun sunt însoțite de alcool, care reprezintă la rândul său o altă sursă de calorii iar digestia trebuie să rămână cât mai facilă mai ales dacă venim după o perioadă de post.

Cozonacul, acest desert minunat al sărbătorilor noastre reprezintă un fel de mâncare în sine și bine ar fi să nu-l combinăm cu nimic.  Și este ideal pentru cea de-a doua gustare, dacă îți este poftă. Nu este obligatoriu să-l mănânci dacă nu ți-l dorești.

Cina este bine să fie cât mai ușoară, de aceea recomand foarte mult salatele (salata de boeuf) sau dacă masa de prânz a fost mai ușoară, o felie de friptură sau grătar cu legume dar fără pâine.

Nu uitați, în magazine, în această perioadă se vând și iaurt, kefir, sana, care sunt foarte bune, pot reprezenta o masă și de ce nu, sunt o bogată sursă de probiotice.

Și revin asupra alcoolului.  Nivelul de „bine-dispus” pentru unii reprezintă 2 pahare de vin iar pentru alții mai mult.  Recomandarea mea este moderația.

Masa de revelion iese din tiparele normalului, în primul rând pentru că se desfășoară pe perioada de noapte.  Se întâmplă foarte rar  ca într-o noapte să consumăm mai multe feluri de mâncare, care mai de care mai gustoase și mai greu digerabile și asezonate cu alcool.  Prima recomandare ar fi să mâncăm echilibrat și să gustăm ce ne atrage în mod special, dar în niciun caz să ne îmbuibăm pentru că altfel anul următor vom fi înfometați, conform tradiției.

Oricât de specială ar fi această noapte, tratați-vă corpul cu respect.  Este o perioadă frumoasă, atunci când revedem mulți prieteni și membrii familiei, glumim, râdem mult și petrecem bine împreună.

Folosiți-vă umorul oameni buni și râdeți! Este cel mai bun antioxidant… 100% natural!  Faceți din odihna activă cultură națională.  Ieșiți la plimbare, practicați sporturi indoor/ outdoor, citiți o carte bună, mergeți la un film, bucurați-vă unii de ceilalți.

Ah da, și nu uita de mișcare! Studio Pilates Doina Iosif funcționează cu programul obișnuit, chiar și de sărbători. Vino să te întinzi și să te destinzi, să mai consumi din caloriile meselor bogate.

În perioada sărbătorilor de iarnă ar trebui să respectăm trei reguli principale: să mâncăm echilibrat, să gătim mai dietetic și să ținem cont ca intervalul dintre mese să fie de minim trei ore (de aplicat pe tot parcursul anului dar în mod special de sărbători).  Niciuna dintre ele nu tulbură spiritul crăciunului.

Respectă-te pe tine și vârsta pe care o ai cu un mod de viață demn!

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *